Location

New York, New York

Session Start Date

4-13-2004

Session End Date

4-17-2004

Abstract

Times Square in New York City was chosen for the new Reuters Headquarters Building for its significance as the crossroads of the world. The headquarters consists of a 30-story office tower with a foundation footprint of 30,000 square feet including two subsurface levels nearly 40 feet deep for retail shops, parking and access to the Times Square subway station. This paper describes the geotechnical challenges that were faced to minimize the effects of both the construction excavation, mainly in mica schist rock, and a new permanent structure on two adjacent landmark theatres, the subway structures, and the streets and utilities of Times Square. Additionally, there could be no interruption of theatre performances or subway service. Engineering solutions included:

1. Supporting the subway structures during construction with a combination of a sand bag, wale and raker system.

2. Maximizing the underground tower space by creating a sidewalk vault.

3. Supporting and protecting two landmark theatres by sequencing the support with several tiers of rock anchors.

4. Supporting both theatre foundation walls and the “re-entry” corner of the New Victory Theatre by chipping the bedrock and carefully supporting what remained on the perimeter. Monitoring equipment was installed in the theatres for immediate notification of any movement and/or high vibrations.

Department(s)

Civil, Architectural and Environmental Engineering

Appears In

International Conference on Case Histories in Geotechnical Engineering

Meeting Name

Fifth Conference

Publisher

University of Missouri--Rolla

Publication Date

4-13-2004

Document Version

Final Version

Rights

© 2004 University of Missouri--Rolla, All rights reserved.

Document Type

Article - Conference proceedings

File Type

text

Language

English

Share

 
COinS
 
Apr 13th, 12:00 AM Apr 17th, 12:00 AM

Reuters Comes to Times Square

New York, New York

Times Square in New York City was chosen for the new Reuters Headquarters Building for its significance as the crossroads of the world. The headquarters consists of a 30-story office tower with a foundation footprint of 30,000 square feet including two subsurface levels nearly 40 feet deep for retail shops, parking and access to the Times Square subway station. This paper describes the geotechnical challenges that were faced to minimize the effects of both the construction excavation, mainly in mica schist rock, and a new permanent structure on two adjacent landmark theatres, the subway structures, and the streets and utilities of Times Square. Additionally, there could be no interruption of theatre performances or subway service. Engineering solutions included:

1. Supporting the subway structures during construction with a combination of a sand bag, wale and raker system.

2. Maximizing the underground tower space by creating a sidewalk vault.

3. Supporting and protecting two landmark theatres by sequencing the support with several tiers of rock anchors.

4. Supporting both theatre foundation walls and the “re-entry” corner of the New Victory Theatre by chipping the bedrock and carefully supporting what remained on the perimeter. Monitoring equipment was installed in the theatres for immediate notification of any movement and/or high vibrations.