Location

Chicago, Illinois

Session Start Date

4-29-2013

Session End Date

5-4-2013

Abstract

A case history of repair works of road embankment failure at KM39, Route 68, Kuala Lumpur – Bentong Road in the state of Selangor, Malaysia and an observation on the condition of the site after 15 years and some tensile strength testing carried out on buried and exposed geogrid was presented in this paper. Due to heavy rainfall in 1995, about half of the road embankment which was located at the alluvial fan of an upslope stream valley was washout. For the reconstruction of the alignment, the existing half of the alignment was converted into a buffer zone with a row of gabion as a barrier to trap any fallen debris from the upslope stream valley. A geogrid reinforced embankment was constructed to provide an additional area for the new alignment of the road.

Department(s)

Civil, Architectural and Environmental Engineering

Appears In

International Conference on Case Histories in Geotechnical Engineering

Meeting Name

Seventh Conference

Publisher

Missouri University of Science and Technology

Publication Date

4-29-2013

Document Version

Final Version

Rights

© 2013 Missouri University of Science and Technology, All rights reserved.

Document Type

Article - Conference proceedings

File Type

text

Language

English

Share

 
COinS
 
Apr 29th, 12:00 AM May 4th, 12:00 AM

Reconstruction of Road Embankment Failure Using Reinforced Geogrid: Revisiting the Site After 15 Years

Chicago, Illinois

A case history of repair works of road embankment failure at KM39, Route 68, Kuala Lumpur – Bentong Road in the state of Selangor, Malaysia and an observation on the condition of the site after 15 years and some tensile strength testing carried out on buried and exposed geogrid was presented in this paper. Due to heavy rainfall in 1995, about half of the road embankment which was located at the alluvial fan of an upslope stream valley was washout. For the reconstruction of the alignment, the existing half of the alignment was converted into a buffer zone with a row of gabion as a barrier to trap any fallen debris from the upslope stream valley. A geogrid reinforced embankment was constructed to provide an additional area for the new alignment of the road.