Alternative Title

Paper No. 1.47

Location

St. Louis, Missouri

Session Start Date

3-8-1998

Session End Date

3-15-1998

Abstract

In Northern Tehran, a 100- years old residential masonry building is being renovated into a public library. The wooden floors of the upper story are being reinforced with an exposed steel space - frame and for settlement prevention of old bearing walls, the end bearing piles are used. During the construction of a reflective pool very close to the building, a number of masonry foundations begun sliding from under the brick columns of the main facade. In order to stop the sliding and prevent damage to the building a design was proposed to reinforce the foundation. The paper, examines the position of the building and the reflective pool, shows the way by which the foundation sliding was stopped and how it generally helped the whole building foundation.

Department(s)

Civil, Architectural and Environmental Engineering

Appears In

International Conference on Case Histories in Geotechnical Engineering

Meeting Name

Fourth Conference

Publisher

University of Missouri--Rolla

Publication Date

3-8-1998

Document Version

Final Version

Rights

© 1998 University of Missouri--Rolla, All rights reserved.

Document Type

Article - Conference proceedings

File Type

text

Language

English

Share

 
COinS
 
Mar 8th, 12:00 AM Mar 15th, 12:00 AM

Foundation Reinforcement of Old ALA Building

St. Louis, Missouri

In Northern Tehran, a 100- years old residential masonry building is being renovated into a public library. The wooden floors of the upper story are being reinforced with an exposed steel space - frame and for settlement prevention of old bearing walls, the end bearing piles are used. During the construction of a reflective pool very close to the building, a number of masonry foundations begun sliding from under the brick columns of the main facade. In order to stop the sliding and prevent damage to the building a design was proposed to reinforce the foundation. The paper, examines the position of the building and the reflective pool, shows the way by which the foundation sliding was stopped and how it generally helped the whole building foundation.